Cantennabygge!

Cantennabygge, Såhär gör man

Extreme

Extreme = En Cantenna monterad på en parabol.

Uppskattad effekt runt 25-30dB


I princip ställer man brännpunkten i parabolen precis i mynningen på cantennan. Längden på cantennan i detta fall är begränsad till 3/4 våglängd eller max en våglängd då ju längre den är, desto otympligare är den att rikta (se bild hur dumt det kan se ut annars). Hela iden är att rikta så mycket våglängder det bara går ned i cantennan. Det är svårt att räkna ut var fokus ligger på en offsetparabol, Man får utgå ifrån befintlig matning, och prova sig fram. Reglen här är att ju större parabol du har desto mer radiovågor kan du fokusera. (Du får alltså inte 25dB av en liten parabol)
 
"24dB gain" är samma som att korta ned avståndet till routern rejält. Är du då 1 km ifrån din router (line of sight) så med en antenn du tjänar 24dB ifrån så är det samma sak som du stått 65meter ifrån samma router. Så stor skillnad är det alltså. Denna typ av antenn skall alltså inte användas om avståndet är ett par hundra meter, utan här snackar vi avstånd som är längre än 1500 meter och kortare än 3 mil (beroende på utrustning i andra ändan förståss)

Gain
6 dB 2x2=4 ggr förstärkning (Vilket halverar avståndet till din router)
9 dB 2x2x2=8 ggr förstärkning
12 dB 2x2x2x2=16 ggr förstärkning
24 dB 2x2x2x2x2x2x2x2=256 ggr förstärkning

Att ha en tratt på cantennan i detta läge är nästan ett måste. Ju mer radiovågor vi får in, desto bättre för antennens skull, men tratten får inte vara så stor att den skymmer.. Uppskattningsvis 1-2 ggr cantennans innerdiametern (30° spridning)
 
Det är svårt att räkna ut var fokus ligger på en offsetparabol, man får utgå från befintlig matning och prova sig fram som jag nämnt tidigare.
 
Dåligt exempel nedan.. men ni fattar principen
p7160243.jpg
 
Att ställa in parabolen kan vara lite marigt, men det är enklare att placera parabolen upp och ned, och följa intruktionerna nedan.
dish-aiming.jpg
Vinsterna med parabol mot parabol är enorma och enligt utsago har en liknande utrustning använts för att återupprätta en ISDN förbindelse mellan Bornholm och Kalmar. Redan med något över tjugo dB når man tre mil över vatten med standard 10 mW om man har samma i båda ändar och höjd över horisonten/vattenytan. (T ex Borgholm -Kalmar.) 
 
Det finns några frågor man bör ställa sig innan man börjar med detta bygge.
 
1. Kan jag göra denna vädertålig.
Ja det kan du. Parabolen är redan vädertålig men inte cantennan. Du får överge iden på en konservburk som rostar bort, utan här får du tillverka cantennan i något matrial som inte förstörs , excempel aluminium eller koppar.  Vi får tejpa N-kontakten med vulktejpför att hålla fukten ute

2. Vilket avstånd skall jag använda denna på
1500-2000 meter låter rimligt, absolut inte under 1000 meter

3. Är den svår att rikta
Tämligen. först skall du hitta rätt läge så den inte pekar upp mot månen, sedan får du peka den mot någon. Visserligen är  en parabol ganska bred spridningsvinkel, men är du ute efter där du har bäst mottagning får du rikta den sakta åt höger (eller vänster) tills du hittar det ställe där du har bäst mottagning. använd pogrammet InSSIDer för hjälp

4a. Ultimata wardriver antennen?
Jag har ingen erfarenhet om den är det, men logiskt så är den för stor, för klumpig och ett gupp i gatan skulle förmodligen skaka parabolen ur sitt läge (om man nu inte byggt en ställning till denna). Dessutom skulle det dra ögonen till sig, om man nu inte ägde en stor skåpbil eller buss.

4b. Men skulle det gå att lokalisera AP på annat sätt, typ WarBalcony, Warrofing etc?
Ja det är klart att det går, och risken för att upptäckas är ju minimal, om man riggar utrustningen i skydd av mörker, rent hypotetiskt alltså, men förståss inget man bör göra.

5. Går det att ställa upp parabol mot parabol, och få längre avstånd än 2000meter?
Ja, och det är precis det den är gjord för.. Det finns odokumenterade uppgifter på nätet rörande 4 mil med denna setup, men dessa uppgifter får man kanske ta med en nypa salt. Däremot 2 mil finns det en del väldokumenterade uppgifter på. och detta med standard 10mW utrustning. Uppgifter finns även om 20 mil, men dessa paraboler har varit gigantiska på 3,5meters bredd, och sannorlikheten att man skulle snubbla över en sådan paranbol är minimal..

2005 lyckades en grupp studenter framgångsrikt skapa en länk från Nevada till Utah i USA. Länken gick en sträcka på över 200 kilometer! De trådlösa entusiasterna använde en 3,5 meters parabolantenn för att upprätta ett 802.11b länk som körde på 11Mbps, utan att använda en förstärkare. Detaljer om denna prestation kan hittas på nätet, och youtube (se länk nedan)

http://www.youtube.com/watch?v=cT6H9IqJOBI

6. Kommer du göra några tester med denna setup?
Nej, Jag har inte ett "line of sight" avstånd som är längre än 1044 meter, eller särskillt många i byn där jag bor för att göra saken intressant med ett test.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)